Studies

In het expertisecentrum wordt er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het syndroom van Sjögren. Een belangrijk deel hiervan zijn klinische studies waar Sjögren patiënten aan kunnen deelnemen.

Momenteel doet het expertisecentrum onderzoek naar de behandeling met abatacept in patiënten met het primaire syndroom van Sjögren.

Abatacept

Er is een grote behoefte aan een goede medicamenteuze behandeling van het syndroom van Sjögren. Tot op heden is er nog geen systemische behandeling beschikbaar. Om deze reden onderzoeken wij of abatacept geschikt is als behandeling voor het syndroom van Sjögren.

Abatacept is een zogenaamde biological, een middel dat het afweersysteem remt. In een eerder onderzoek bij 15 patiënten met het syndroom van Sjögren had abatacept een gunstig effect op de ziekteactiviteit, vermoeidheid en kwaliteit van leven. Het doel van het huidige onderzoek is om dit te bevestigen in een grotere groep patiënten. Abatacept wordt reeds met succes gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en bij een vorm van jeugdreuma.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek komen patiënten gedurende een jaar onder behandeling in het UMCG. Het medicijn wordt gegeven middels wekelijkse onderhuidse injecties die u zelf thuis kunt toedienen. Tijdens het onderzoek komen patiënten 10 keer naar het UMCG.

Interesse?

Het expertisecentrum syndroom van Sjögren zoekt patiënten met het primaire syndroom van Sjögren voor een onderzoek naar behandeling met abatacept.

Bent u patiënt en geïnteresseerd in meer informatie klik dan hier

Bent u medisch specialist en geïnteresseerd in meer informatie klik dan hier