Studies

In het expertisecentrum wordt er ook wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het syndroom van Sjögren. Een belangrijk deel hiervan zijn klinische studies waar Sjögren patiënten aan kunnen deelnemen.

Behandeling van het primaire syndroom van Sjögren met anifrolumab (ANISE-II studie)

Het Sjögren Expertisecentrum zoekt patiënten met het primaire syndroom van Sjögren voor een onderzoek naar behandeling met anifrolumab.

Anifrolumab

Er is een grote behoefte aan een goede medicamenteuze behandeling van het syndroom van Sjögren. Tot op heden is er nog geen systemische behandeling beschikbaar. Om deze reden onderzoeken wij of anifrolumab geschikt is als behandeling voor het syndroom van Sjögren.

Anifrolumab is een zogenaamde biological, een middel dat het afweersysteem remt. Anifrolumab is eerder onderzocht en effectief gebleken bij patiënten met systemische lupus erythematosus (SLE), een auto-immuunziekte die gelijkenissen heeft met het syndroom van Sjögren. Sinds 2022 is anifrolumab ook geregistreerd om te gebruiken bij patiënten met SLE. Het doel van het huidige onderzoek is om te onderzoeken of anifrolumab ook effectief is bij Sjögren patiënten.

Het onderzoek

Tijdens dit onderzoek zullen deelnemers anifrolumab of placebo ontvangen. De behandeling duurt 24 weken. Drie maanden na stoppen van de behandeling zal er nog een vervolgvisite zijn. Het medicijn wordt in een infuus elke 4 weken toegediend in het UMCG. Reiskosten zullen worden vergoed.

Om in aanmerking te komen voor het onderzoek moet een patiënt aan een aantal voorwaarden voldoen, waaronder dat de ziekteduur maximaal 10 jaar mag zijn vanaf het moment dat de diagnose is gesteld.

Interesse?

Voor meer informatie kunt u de informatiebrief downloaden. Indien u geïnteresseerd bent in deelname, kunt u voor meer informatie een e-mail sturen naar expertisecentrum-sjogren@umcg.nl.

Bij voorbaat dank voor uw interesse in ons onderzoek.

 

Prof. dr. H. Bootsma, reumatoloog en hoofdonderzoeker