Zorgtraject

Zorgtraject

Wanneer u een patiënt verdenkt van het hebben van het syndroom van Sjögren is het raadzaam om deze patiënt te verwijzen naar het expertisecentrum syndroom van Sjögren. In het expertisecentrum wordt gewerkt aan de hand van een gestructureerd zorgtraject, dat de behandeling van de ziekte maximaliseert.

Voor het stellen van de diagnose van het syndroom van Sjögren worden er, verdeeld over drie dagen, afspraken gemaakt met verschillende specialisten in het ziekenhuis. Tijdens het eerste bezoek wordt er bloed en speeksel afgenomen, de patiënt ziet dan geen arts.

Voor het tweede bezoek worden er drie afspraken gemaakt; namelijk bij de internist-reumatoloog, de kaakchirurg en de oogarts. Daarnaast worden ook de bloed en speeksel uitslagen van het eerste bezoek besproken. Tevens wordt er op deze dag een echo-onderzoek van de speekselklieren gedaan.

Wanneer de uitslagen van de eerste twee bezoeken passen bij het syndroom van Sjögren wordt er een parotisbiopt genomen, dit wordt dan het derde bezoek. Indien de uitslagen niet passen bij het syndroom van Sjögren wordt er een individueel plan opgesteld met de patiënt.

Voor meer informatie over het zorgtraject verwijzen wij u door naar de pagina voor patiënten.

Hieronder vindt u de schematische weergave van het zorgtraject.

Zorgtraject stroomdiagram