Meedoen aan studies

Behandeling met abatacept

Recent is de laatste patiënt gestart met Abatacept. In 2019 worden de resultaten van dit onderzoek verwacht. Deze kunt u dan ook op de website vinden.

Abatacept

Er is een grote behoefte aan een goede medicamenteuze behandeling van het syndroom van Sjögren. Tot op heden is er nog geen systemische behandeling beschikbaar. Om deze reden onderzoeken wij of abatacept geschikt is als behandeling voor het syndroom van Sjögren.

Abatacept is een zogenaamde biological, een middel dat het afweersysteem remt. In een eerder onderzoek bij 15 patiënten met het syndroom van Sjögren had abatacept een gunstig effect op de ziekteactiviteit, vermoeidheid en kwaliteit van leven. Het doel van het huidige onderzoek is om dit te bevestigen in een grotere groep patiënten. Abatacept wordt reeds met succes gebruikt voor de behandeling van reumatoïde artritis en bij een vorm van jeugdreuma.

Het onderzoek

Voor dit onderzoek komen patiënten gedurende een jaar onder behandeling in het UMCG. Het medicijn wordt gegeven middels wekelijkse onderhuidse injecties die u zelf thuis kunt toedienen. Tijdens het onderzoek komen patiënten 10 keer naar het UMCG. Reiskosten zullen worden vergoed.

Om in aanmerking te komen voor het onderzoek mag de ziekteduur maximaal 7 jaar zijn vanaf het moment dat de diagnose is gesteld.